Een Travellerspoint blog

El Calafate 2

semi-overcast 18 °C
Bekijk Argentinie2009 op rverlinden's reiskaart.

Dinsdag 10 maart 2009

Vandaag hadden we een boottocht "All Glaciars" gepland. Al bij het ochtendgloren vertrokken.
Het blijft hier nog steeds bijzonder warm voor de tijd van het jaar, zeggen de argentijnen. Maar ons hoor je natuurlijk niet klagen.

Alhoewel we gisteren al een portie gletsjers gezien hadden van dichtbij, was het toch bijzonder de moeite. We vaarden voortdurend met een catemaran langs grote en kleine afgebroken ijsschotsen.

Eerst naar de gletsjer Spegazzini de hoogste gletsjer van Argentinië, daarna naar de Upsala glestjer. Deze laatste is de grootste gletsjer, maar hier werd de doorgang voor de boot versperd door de ijsblokken, dus de boot moest op enkele kilometers afstand blijven. Er werd voortdurend gecontroleerd langs waar er kon gevaren worden, want elke dag verandert natuurlijk de positie van de verschillende ijsblokken op drift.

030412Ijsblok_0057.jpg

In de namiddag kwamen we dan aan land in de Onelli baai, vanwaar we een wandeling hebben gemaakt door het bos naar een mooi uitzichtpunt op nog meer gletsjers.

Bij de moreno gisteren was het niet zo, maar hier is het duidelijk dat de gletsjers jaarlijks spectaculair kleiner worden. De upsala gletsjer bijvoorbeeld is de laatste 15 jaar maar liefst 7 km opgeschoven. Het begrip 'opwarming van de aarde' wordt hier niet in de mond genomen omdat het nogal omstreden is, maar er is toch duidelijk iets aan de hand.

Morgen reizen we weer verder per autobus naar El Chalten. Het is niet zo ver, maar er zijn hier behalve in het dorp en naar de gletsjers verder geen verharde wegen aangelegd.

We hebben al heel veel genoten van deze vakantie tot nu toe.

Geplaatst door rverlinden 16:17 Gearchiveerd in Argentinië Tagged family_travel

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

Veel genoten, dat geloof ik, het ziet er prachtig uit. En je kunt nog verder genieten want het is nog niet voorbij. De groetjes van ons allen.

door famdevos

Upsala, is dat niet in Scandinavië?

door wuytserik

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint